Gör det ont? De flesta upplever inte mer smärta att ta bort sin tatuering än de gjorde när de skaffade den. En bra beskrivning är att det känns som att bli snärtad av ett gummiband upprepade gånger. När vi testskjuter dig kommer vi upptäcka om du är extra känslig mot smärtan och då skickar vi med dig en bedövningssalva (som du applicerar 45-60 minuter innan behandling). När du är klar med behandlingen känns huden öm och svullen, men det lägger sig ganska snabbt.
Hur många behandlingar krävs? Alla människor, hudtyper och även placeringar på kroppen reagerar olika på laserbehandlingen och det går inte att på förhand veta hur just du kommer reagera, och därför inte heller hur många behandlingar som kan behövas. Hos de allra flesta försvinner tatueringen fullständigt medan det hos några få går att skönja pigmentrester, som en blekt skugga av tatueringen. Allt mellan 4-12 behandlingar är att betrakta som normalt, men några enstaka personer behöver endast en enda behandling och några andra enstaka personer behöver fler än tolv behandlingar.
Vid blekning för en cover-up krävs det inte lika många behandlingar.
Faktorer som påverkar:
Placering: På de delar av kroppen där det är mindre blodcirkulation krävs det oftast fler behandlingar, exempelvis på händer och fötter.
Hur gammal tatueringen är: Ju äldre tatuering, desto lättare är den att bleka bort.
Hur och av vem tatueringen är gjord: En ej professionellt utförd tatuering sitter inte så djupt och har därför inte lika stor mängd bläck vilket gör att den är enklare att ta bort.
Storlek: Om det handlar om en väldigt stor tatuering får vi dela upp behandlingstillfällena eftersom vi behandlar en begränsad yta åt gången (kroppen klarar bara av att forsla bort en viss mängd bläck).
Genetiskt anlag: Vi är alla olika och de individuella immunförsvaren därefter.
Färgerna: Svarta och grå färger är generellt lättast att ta bort. Rosa och grönt är de färger som i regel kräver fler behandlingar.
När tar vi inte bort en tatuering? Vi behandlar inte gravida eller ammande kvinnor. Vi behandlar inte heller tatuerade ögonbryn eller eyeliners.
Har du en förkylning? Vänta med behandling tills du är frisk.
Hur tar kroppen hand om bläcket? När bläckpartiklarna har brutits ner tar kroppens lymfsystem hand om bläcket. Lymfsystemet är kroppens reningssystem och det uppfattar genast de krossade bläckpartiklarna som främmande ämnen som ska tas bort. Därför skickas det stora mängder lymfvätska till tatueringen. I lymfvätskan finns det vita blodkroppar varav en av dessa blodkroppar kallas för makrofager. Makrofager är en ätarcell som äter upp främmande ämnen så som bakterier eller i detta fall bläckpartiklar. Den främmande bläckpartikeln omsluts av makrofagen, varigenom den utsätts för en rad nedbrytande processer. Till slut har det forna bläcket förvandlats till vanliga ”gifter”. Detta avlägsnas sedan från kroppen genom naturliga vägar som svettning, andning och toalettbesök.
Garanti på att tatueringen försvinner helt? Det går aldrig att garantera att en tatuering försvinner helt. Däremot uppnår de flesta människor en total borttagning. På en liten andel människor försvinner inte tatueringen helt, oavsett hur mycket man behandlar den. Vi på Söders Tatueringsborttagning kommer givetvis fullfölja behandlingen till bästa möjliga resultat.
Vi fotograferar också det behandlade området vid varje besök så att du själv kan följa blekningsprocessen.
Kan jag få ärr? Laserljuset når normalt sett inte ner till underhuden där ärrvävnad bildas. Vanligaste anledningen till att ärr uppstår är att den behandlade inte skött eftervården ordentligt. Ytlig påverkan i form av klåda, kläder som skaver etc kan leda till att skorpan slits bort och då ökar risken för ärr. Det kan även ha uppstått ärr när du tatuerade dig men p.g.a. bläcket syns det först när tatueringen är blekt. Detta är vanligast om du tatuerat dig hos en amatörtatuerare.
Vi skickar alltid med dig skötselråd så du vet hur du på bästa sätt ska ta hand om den behandlade tatueringen.
Vad ska jag tänka på innan laserbehandlingen? Om du är solbränd kan laserljuset träffa din solbränna istället för tatueringspigmentet vilket gör att den tänkta effekten på tatueringen uteblir.
Om du har mycket hår där tatueringen sitter, raka bort det inför behandlingen.
I övrigt bör du vara frisk och inte ha någon förkylning eller infektion i kroppen eftersom ditt immunförsvar i så fall är upptaget med att bekämpa dessa sjukdomstillstånd och inte orkar med tatuteringsborttagningens läkningsprocess.
Vilken typ av laser använder ni? Vi använder oss av en svensktillverkad Q-switchad Nd:Yag-laser inköpt från svenska Irradia.
Ger laserbehandlingar några biverkningar? Direkt efter behandlingen blir det behandlade området ”frostigt”, rodnat och svullet, och blåsor och sårskorpor bildas. Tänk då på att inte klia eller pilla på det behandlade området. Läs mer om detta under fliken Skötselråd.
Vilken typ av betalningsmedel tar ni emot? Du betalar med bankkort efter varje behandlingstillfälle. Studenter visar då även upp giltigt studentkort för att erhålla studentrabatt.