Vi brukar börjar med att boka in dig på en kostnadsfri konsultation där vi går igenom hur många behandlingar som väntas behöva och vad det kostar. I bland testskjuter även ett område på tatueringen för att försäkra oss om att ingen allergisk reaktion sker. Det är endast ett fåtal människor av de som blir behandlade för tatueringsborttagning som upplever detta. De reagerar då oftast på bläcket som frigörs i kroppen och kan utveckla eksem. Men sådan allergi borde ha upptäckts redan när man gjorde sin tatuering och därför är risken för att få en allergisk reaktion minimal.
När lasermaskinen påbörjar behandlingen skickar den ut laserljus som går igenom huden och skjuter sönder färgen i tatueringen. Till en början ser det väldigt drastiskt ut när huden får en ”frostig” vit yta. Det är de vita blodkropparna som attackerar de ny delade bläckpartiklarna.
När du gjorde din tatuering reagerade din kropp med att vilja stöta bort det främmande bläcket. Ditt immunförsvar förstod direkt att bläcket inte tillhörde kroppen och satte igång processen med att bryta ner bläcket. Det är därför en nygjord tatuering ser väldigt tydlig ut med starka linjer och klara färger men med åren blir pigmentet ”uppätet” av blodkropparna och vandrar genom lymfsystemet, och får då en ljusare färgton.
Genom att med lasern skjuta sönder och därmed dela upp bläckpigmentet till mindre delar blir det hanterbart för de vita blodcellerna att forsla bort bläcket via lymfsystemet (se bild nedan).
Din egna kropp är alltså hela tiden igång med en egen blekningsprocess, även om det är en extremt långsam sådan. Det laserbehandlingen gör är att påskynda den processen.
Efter behandlingen
Alla hudtyper reagerar olika på behandling av tatuering men generellt sett gäller att det bildas en vit yta över tatueringen direkt efter behandlingen och det kan även uppstå rodnader, blåsor, skorpbildning och klåda. Detta är fullt normalt och försvinner efter en tid.
Vad som är viktigt är att man på grund av infektions- och ärrbildningsrisk inte under några som helst omständigheter får plocka bort, ha sönder eller klia på skorporna och blåsorna!
Undvik också överdriven ansträngning närmaste dygnet för att inte överbelasta immunförsvaret.
Söders Tatueringsborttagning ger varje kund ett informationsblad med skötselråd och en burk med aloe vera att använda under efterbehandlingen. Skötselråden går även att hitta på vår hemsida.
Alla människor, hudtyper och även placeringar på kroppen reagerar olika på laserbehandlingen och det går inte att på förhand veta hur just du kommer reagera, och därför inte heller hur många behandlingar som kan behövas. Hos de allra flesta försvinner tatueringen fullständigt medan det hos några få går att skönja pigmentrester, som en blekt skugga av tatueringen.
Även tatueringsfärgen och färgkvaliteten påverkar slutresultatet. Svarta tatueringar – de vanligaste -reagerar bäst på behandlingen, särskilt om de är lite äldre.
Med vår svensktillverkade laser finns det ingen risk för permanent ärrbildning. Däremot kan man få ärr efter en laserbehandling om man har kliat mycket på sårskorpan som uppstår. Det är därför av yttersta vikt att inte klia och att hålla skorpan fuktig med hjälp av aloe vera (som vi tillhandahåller).
Nästa behandlingstillfälle
Eftersom bortforslingen av de nedbrutna bläckpartiklarna genom lymfsystemet är en process som varar i ca två månader måste man vänta den tiden innan man genomför en ny behandlingsomgång (d.v.s. sex till åtta veckor). Detta är anledningen till att tatueringsborttagning är en utdragen behandlingsprocess.
Att göra en ny behandling innan bläcket från förra besöket är borta ur kroppen medför bara en delvis utebliven effekt och därmed bortkastade pengar.